
این روزها با شیوه ویروس کرونا که جسم انسانها را هدف گرفته است،ویروس خطرناکتری به اعتقادات و باورهای دینی مدم هجوم آورده بنام ویروس شبهه پراکنی.
یکی از شبهاتی که این روزها زیاد شنیده می شود این است که اگر حرم ائمه(علیهم السلام) از جمله حرم حضرت معصومه(سلام الله علیها) دارالشفاست،چرا مردم قم بیمار شده اند و چندین نفر هم از دنیا رفته اند؟؟؟؟؟!!!!
یکی از پاسخهایی که به این شبهه می توان داد این است که فرق است بین شفا و دوا.
امام صادق(علیه السلام) مى فرمایند: «إنَّ نَبیّاً مِنَ الأنبیاءِ مَرِضَ، فقال: لا أَتَداوى حَتّى یکونَ الّذى أمْرَضَنِى هُو الذى یَشْفینى، فأوحى اللهُ تعالى إلیهِ: لا أشْفِیکَ حَتّى تَتَداوى، فإنَّ الشِّفاءَ مِنّى؛ یکى از پیامبران بیمار شد، و با خود گفت: خود را درمان نمى کنم تا همان کسى که بیمارم کرده شفا دهد. خداوند تعالى به او وحى کرد که: تا خود را درمان نکنى، شفایت نمى دهم، زیرا شفا دادن از من است».(1)
در روایتى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) به همین مضمون آمده که«تَداوُوا فإنَّ اللهَ تَعالى لَمْ یُنزِلْ داءً إلاّ وَقَدْ أنْزَلَ اللهُ لَهُ شِفاءً، إلاَّ السّامَ وَالْهَرَمَ ؛ خود را مداوا کنید زیرا خداوند متعال هیچ دردى نداده است مگر آنکه برایش شفایى نهاده، به جز مرگ و پیرى (که دوایى ندارد)».(2)
و امام على(علیه السلام) فرموده است: «لِکلّ عِلّة دَواءٌ ؛ هر دردى، دارویى دارد».(3)
طبق این حدیث حدیث که یکى از پیامبران الهى بیمار شد و با خودش گفت من دنبال درمان کردن خود نمى روم، این پیامبر خیال مى کرد که سراغ دوا رفتن، با حقیقت توکّل سازگار نیست، خداوند هم وحى فرستاد که تا سراغ دوا نروى من تو را شفا نمى دهم چرا که شفا دادن آن دوا هم به اذن من است.
درسى که از این حدیث مى گیریم این است که انسان براى رسیدن به مقاصدش در عین توکّل و توجه به خداوند، باید دنبال اسباب برود و اگر دنبال اسباب نرود، این ضد توکل است، چرا که اثرگذارى این اسباب هم به اذن خداست. پیشوایان ما در زندگى خود به سراغ اسباب مى رفتند با اینکه معجزه در اختیار آنها بود.
باید در زندگى از تمام عوامل طبیعى که خداوند آفریده استفاده کنیم که به دنبالش امدادهاى غیبى خداوند هم خواهد بود.
بخاطر همین تفاوت در روایات بسیاری به رعایت مسائل بهداشتی توصیه شده است.
اما چند نکته باید بیش از پیش مد نظر ما قرار بگیرد :
اولاً هیچ جای اعتقادات شیعه گفته نشده هر چیزی خواستی اهل بیت (علیهم السلام )اجابت میکنند کما اینکه خداوند هم چنین نمیکند.
ثانیا دنیا طبق قواعدی طراحی شده که گرفتاری هایی برای همه پیش می آید چه مومن و چه کافر ، این گرفتاری ها و بلایا ذات دنیاست لذا نباید چنین برداشت شود که مثلا برای شیعیان نباید گرفتاری پیش اید ، بلکه باید دید در مقابل این گرفتاریها وظیفه چیست و انجام وظیفه مهم است.
ثالثاً اين همه تبليغات براي کشور ما و شهر مذهبي قم است و الا اگر جستجويي در اخبار صحيح دنيا بکنيد خواهيد ديد که مدعيان نظام سلامت و پزشکي دنيا امروزه با اين ويروس دست و پنجه نرم مي کنند و هيچ کاري در قبال آن نمي توانند بکنند فقط در اين وسط زوم کرده اند روي ايران آن هم قم! براي چه ؟ براي اين که بگويند مذهب نقص دارد! آيا اين چيزي جز يک طراحي دقيق براي ضربه زدن به اعتقاد مردم است؟ پس بايد هشيار بود و ديگران را هشيار کرد .
پی نوشت ها :
1. میزان الحکمه، ج 3، ص 362.
2. همان مدرک.
3. همان مدرک.